Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.5.2009, Jan Vítek, aktualita
Společnost Microsoft se chystá klást limity výrobcům netbooků, kteří přijdou se svými modely využívajícími připravovaný systém Windows 7, což není u této společnosti první podobný krok. V dnešní době dodává výrobcům netbooků, kteří dodržují...
crtec.blogspot.com | 31.5.200914:06
Když už zkryplené Windows 7, tak k nim taky pořádně mizerný hardware. Zejména mě zaráží limit RAM na 1GB. Kde to jsme?!
Výhodné Windows na stále populárnější a cenově dostupné netbooky chápu, ale některá omezení jsou dost proti logice ­(RAM, výstup na externí displej­). Aspoň že už zmizel limit 3 běžících aplikací, to byla vážně do nebe volající hovadina.
No každopádně Microsoft tvrdí, že aktualizace poskytne i pirátským systémům, takže si ­"postižení­" seženou pirátskou verzi. Štítek mají na počítači, pochybuji, že někdo bude zkoumat, zda jsou to Windows 7 Hyper Super Pro, nebo jen Windows 7 Hyper Super Advanced.
Panebože, já se z těch XPček snad nikdy nevyhrabu...
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 25.5.200920:49
Za tohle by se měly dávat mastné pokuty od EU. To je do nebe volající drzost mající za cíl jen obchodní úspěch bez jakéhokoli technockého důvodu. FUJ.
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 25.5.200921:43
co je natom zle? to ze je ochotny dat lacnejsie windows, ked sa dodrzia urcite specifikacie? ved kolko programov ­(priznavam, ze hlavne profi­) ma tiez obmedzenia na 1 a 2 socketove systemy, pocet jadier atd., kto vyuziva silnejsi system si jednoducho priplati... co takto OEM licencia? ta sa obmedzuje prakticky tiez na uricity hardware ­- obmedzeny jeho prvotnou konfiguraciou a povolene su male rozsahy zmien

alebo nebodaj tuzis po netbooku za 10.000 a k tomu windows 7 OEM za 2500? a linux mi tu nedavaj ako argument, s linuxom si kupia iba nadsenci, studenti alebo spekulanti, ktori tam nakoniec hodia piratsky win
Odpovědět0  0
Krtonoška | 25.5.200922:14
opět židovina!
Odpovědět0  0
lunak (16) | 26.5.20098:49
Naprosté nepochopení problému. Je pochopitelné, že OEM verze jsou levnější proto, že se vážou na určitý konkrétní hardware a nejsou tak přenositelné. Ale naznačený tlak Microsoftu na výrobce netbooků jde jiným směrem ­- aby jejich hardwarové konfigurace nebyly kompaktibilní s jinými OS, případně s jiným hardwarem ­(viz požadovaná výkonnostní omezení­), což je samozřejmě jiná káva. Navíc koncový spotřebitel nemá nikde záruku, že na ceně netbooku se projeví prakticky nulová cena operačního systému. Tady Microsoft ­"uplácí­" výrobce a potažmo i obchodníky!
Nakonec poznámka: netušil jsem, že Linux si musím kupovat!? Pirátský win? Co je to? OS na bázi Linuxu si přece může stáhnout kdokoliv a zdarma.... a stejně ho i využívat. Patrně netušíte, co je to open source...
Odpovědět0  0
Héctor | 27.5.20099:56
Co tak pouzit trosku rozum, pise kupit netbook s linuxom ­- tzn. lacnejsi netbook koli tomu, ze tam je predinstalovane ubuntu, samozrejme, BFU zrazu pride na to, ze nevie si tam nainstalovat program, nevyzna sa v zlozkach na disku a zrazu sup tam windows stiahnuty z torentov.
Microsoft v podstate nikoho neobmedzuje, len ponuka lacnejsi windows v ramci dajakej dohody ­- podporit predaj lacnych netbookov, kde by cena OEM licencie dvihla cenu netbooku o dalsich 25%, samozrejme, produktivita na netbooku je radovo nizsia ako na plnohodnotnom ntb, cize v tomto pripade windows sluzi ozaj len na prezeranie netu.
Odpovědět0  0
lunak (16) | 27.5.200910:44
Podceňujete zákazníka. Pokud by šlo o naprostého laika ve světě počítačů, tak nevidím rozdíl mezi Windows a Linuxem ­- obojí bude pro něj španělská vesnice. Pokročilejším uživatelům je v podstatě jedno, který operační systém používají ­- většinou jim jde pouze o vlastní pohodlí, případně o konečnou cenu. A pokud si myslíte, že slevy na operační systém pro výrobce harwaru se projeví na nižší ceně pro koncového uživatele, trpíte neskonalou naivitou. Příklad ­- očekávaná cena Windows 7 Basic 6900 Kč, verze OEM 2400 Kč, pro výrobce netbooků cca 1200 Kč. Výrobní cena netbooku je asi 50% konečné prodejní ceny, tedy kolem 5000 Kč včetně OS. V konečné ceně tedy vystoupá cena OS na 2400 Kč, tedy na stejnou hodnotu, jako když si licenci koupíte sám. Cena bez operačního systému sice nebude o stejnou částku nižší, ale bude jí blížit ­- cca o 2000 korun. Pokud si pak nainstalujete některou z linuxových distribucí zdarma, výhoda je zřejmá...
Máte­-li ale dost peněz, těžko si budete kupovat netbook,, ale šáhnete po vybaveném laptopu nebo mininotebooku, kde poměr cena­/výkon při použití Windows nebo Linuxu je naprosto nevýznamná.
Odpovědět0  0
Héctor | 27.5.200921:01
S tymi BFU som vychadzal zo svojich znamych, co kedysi skusali linux a akurat sa s tym trapili, pripadne si kupili prve verzie Eeecka, ti ich vracali bud koli linuxu, kde nevedeli rozbehat napr. oblubeny outlook, doinstalovat operu, nepacil sa im gaim a pod. a aj koli celeronu, aj ked to uz posudit neviem, nakolko je tam vykonovy rozdiel oproti Atomu.

No co sa tyka tej koncovej ceny, tak ta je prakticky vzdy rovnaka ­- drahsi windows, lacnejsie komponenty, proste vyrobca si urci koncovu cenu. A zaoberat sa tym, ci si niekto kupi laptop alebo netbook ­- clovek ma vecsinou predstavu, o co mu ide, ci chce vacsi 14­" laptom, ktory je podstatne tazsi, treba vecsinou k tomu tasku, kto chce na tom daco poriesit, tak aj nabijacku, alebo chce maly netbook, ktory chmatne do ruky, hodi na sedadlo do auta, alebo to hodi do ruksaku a ma podstatne vyssiu vydrz, takze dajake 3­-4 hodinove babranie sa okolo netu pripadne fotiek uplne staci bez nabijacky. Ceny netbookov a najlacnejsich laptopov su prakticky vyrovnane.
Odpovědět0  0
lunak (16) | 25.5.200914:09
Podmíněné zvýhodňování výrobců harwaru ­- typické monopolistické chování. Sice chápu, že s Vistou šlápl vedle a potřebuje si vyspravit renomé a zisky masovým zavedením W7 ­(mimochodem, šlape mi jako hodinky asus m2a­-mx, 4g ram, athlon 64 x 4400 ­- kam se hrabou linuxové sestavy­), ale tento způsob mi nepřipadá jako nejšťastnější. Začíná to u netbooků a tlak se bude postupně zvyšovat i u laptopů a stolních PC. Myslím, že v Bruselu určitě zpozorní a další řízení pro porušování podmínek hospodářké soutěže za strany Microsoftu bude na světě. Mohli by ale v Silicon Valley začít montovat vlastní písíčka a k nim dodávat W7 v ceně, případně z ní udělat Open Source a vypálit tak konkurenci rybník.
Odpovědět0  0
housenka | 25.5.200910:04
to by mě zajímalo, jestli na takový konfiguraci ­(která je maximální, tj. je klidně možný, že tam bude třeba jenom 512 MB ­(nebo 256 :D­) RAM a 1 GHz procesor­) ten Windows 7 vůbec poběží.

Jestli neni lepší si na takovou slabou konfiguraci nainstalovat méně náročnej Linux ­(hry na tom stejně nepudou a aspoň bude systém zadarmo­).
Odpovědět0  0
Lujk (13) | 25.5.200910:18
Na techto strojich bude samozrejme 1GB RAM a min 1,6 GHz procesor.
A Linux zase o tolik mene narocnej neni. Obzvlaste posledni Ubuntu ­- Staci se podivat na pozadavky nebo si ho klidne zkusit nainstalovat
Odpovědět0  0
Lujk (13) | 25.5.20099:15
To mi prijde tedy trosku podsazene vsechno... Vzdyt se preci pracuje jiz na dvoujadrovych atomech a navic s 1 GB pameti sotva bezi system a vsechny sragorky okolo... Videl bych to na dvojnasobek vsech techto pozadavku...
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 25.5.20099:23
Pro vykonnejsi stroje bude licence drazsi cca 100 USD, k radosti akcionaru MS..
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.